Erlanet

Kapcsolatok, hirdetések
 
Ezt is tudnod kell!
 
Házigondozás-Otthonápolás-Gyógymasszázs
 
LEGIÓ PATRIA NOSTRA
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Chat
 
Ez is hasznos lehet
linkpont

Auto Backlink - Web Link Exchange - webcim.info - Start site

linkgyűjtemény

Search Engine

Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free!

 Weblink Linkgyűjtemény, Linkek

Linkgyűjtemény és RSS gyűjtemény

Hoparduc Toplista

linkcsere

 websas.hu

Submit ExpressSubmit Express - SEO Services

 
erlanet
Szklerózis multiplex

Viniseera Szőlőmag őrlemények

Szklerózis multiplex
 
A központi idegrendszert támadó egyik leggyakoribb betegség.
 
Tünetei számtalan más egészségügyi problémára utalhatnak, ezért a diagnózis felállítása sem könnyű. Pl. Szédülés, fejfájás, zsibbadás. Természetesen még sorolhatnám az egyes tüneteket,  de majd később részletesebben kitérek ezekre is.
 
 
 
A szklerózis multiplex (SM) kialakulásáról még senki semmi  pontos információit nem tud. Lefolyása kiszámíthatatlan, súlyossága változhat, világszerte közel hárommillió embert érint. Magyarországon közel 8000 embert, de számuk növekszik.
 
Idegrendszeri panaszai és tünetei szerteágazók. Sajnos az  orvosok gyakran nem ismerik fel a betegséget az első tünetek jelentkezésekor, ezért tévesen kezelik a betegeket. Ezek a téves kezelések nagyon nagy kárt tudnak okozni a betegnek, pedig csak egy MRI vizsgálata a lumbálpunkcióval végzett liquor-vizsgálat és az ingerületvezetési sebesség mérése kellene. Személy szerint ezektől az orvosoktól elvenném a diplomát, majd a kőbányában dolgoztatnám őket. Persze, ez csak az én véleményem, és azoké a betegeké akiket tévesen kezeltek, vagy nem is kezeltek hosszú ideig.
 
A betegség lassan súlyosbodik, viszonylag egészséges szakaszok, melyek tarhatnak hosszabb ideig is, majd hirtelen viszonylag gyors állapotromlások váltják egymást. Tudom, hogy az SM betegek többsége ezzel tisztában van. Nagyon sokan azt hiszik, ha egészségesebb szakaszba érnek (Én is), hogy  rosszabb nem lesz, és elhanyagolják a testükkel való törődést. Ez nagyon nagy hiba, hiszen minden csak idő kérdése. Nagyon kevés azon szerencsés beteg, aki viszonylag egészségesen éli le az életét!
Barátcserje
Autoimmun folyamatok
 
A betegség során a szervezetben autoimmun folyamatok indulnak be. Enek az-az eredménye, hogy a védekező-rendszer antitesteket termel, amelyek gyulladást keltenek, és károsítják az agyi- gerincvelői idegrostok védőburkolatát, a mielinhüvelyt.
 
Sajnos az agy és a gerincvelő bármely részén megjelenhet a demielinizáció, a tünetek az érintett területtől függnek.
 
Egy nagyon kedves SM beteg az agyban lévő plakkokat, úgy fogalmazta meg, hogy olyan mint a "dalmata". A fehér rész a dalmatán jelképezi az agyat, míg a sötétebb a plakkokat mutatja. 
 
Az izmokat ellátó idegpályák demielinizációja mozgászavarokat (ezek a motoros tünetek), míg az érzeteket szállító pályák érzészavarokat (a szenzoros tünetek) okoznak.
 
 
 
 A  szklerózis multiplex tünetei
Bio Tőzegáfonya 100%-os, 500ml
 
 

 
A leggyakoribb tünetek között említhető az izomgyengeség vagy izommerevség (spaszticitás), nystagmus, zsibbadás vagy érzéketlenség akár több végtagban, amely jellegzetesen a testnek csak az egyik, alsó vagy felső felét érinti, járászavar, bizonytalan járás,egyensúlyvesztés, szédülés, mozgáskoordinációs zavar,részleges vagy teljes látásvesztés, kettőslátás, homályos látás, elektromos sokk-szerű érzés, koncentrációs zavar,hőérzékenység, fáradékonyság,rövid távú emlékezet zavara, ügyetlenség,  elkent beszéd, kognitív nehézségek ( gondolkodás, problémamegoldás),látóideg-gyulladás, akaratlan szemmozgás, lábgyengeség, lelassult beszéd, vizelési és székelési zavarok,csökkent libidó, szexuális problémák, depresszió. 
Bocsánatot kérek, ha valimit kihagytam!
Sajnos, ezek a tünetek az SM betegek többségénél jelenvannak!
 
Gyakori  a karokban, a lábakban, a törzsön és az arcon kialakuló furcsa, olykor megfogalmazhatatlan érzések. A kéz vagy a láb ügyességének és erejének elvesztése, korai tünet lehet az enyhe érzelmi vagy szellemi változás. A tünetek leggyakrabban 20 és 40 éves kor között jelentkeznek, de nem ritka a 17-19 korosztály sem. A tünetek,  nőket gyakrabban sújtja, mint a férfiakat, de lassan a férfiak is behozzák ezen a téren  a lemaradást. 
 
Mint fentebb írtam, egy vizsgálat nem elegendő, de több laboratóriumi teszt különbséget tud tenni a szklerózis multiplex és más, hasonló tüneteket okozó betegségek között.
 
A sklerosis multiplex nem egyértelműen örökletes betegség, ámbár a családi előfordulást valószínűsíti. 

Sokan tartanak a beteg emberektől, de azok tudatlanok, hiszen az  SM nem fertőző betegség.
 
A szem problémái közül a betegek egynegyedénél első tünetként jelentkező látóideg-gyulladás, a homályos látás, kettőslátás, és a sajnos többnyire maradandó, akaratlan gyors szemmozgások (nystagmus). 
 
A mozgáskoordinációs problémák közül az egyensúlyvesztés, bizonytalan járás, szédülés, a végtagokkal végzett mozgások ügyetlensége, a lábak gyengesége gyakori. Az izmok merevekké, görcsösekké válhatnak, melyek fájdalmasak is lehetnek.
Bio Aloe Vera 1200mg aloverose
Az érzékelés zavarairól beszélünk, ha a beteg égő, bizsergő érzést említ, emellett indokolatlan fájdalmak is felléphetnek. A beszéd lelassul, érthetetlenné válik, megváltozik a ritmusa, beszéd közben nyelési nehézségek jelentkeznek. 
 
Az általánosan eluralkodó fáradtság, ami a fizikai aktivitástól vagy épp pihentségtől teljesen függetlenül jelentkezik, a beteget mindez képtelenné teheti önmaga ellátására. Mindez a leggyakoribb panaszok egyike. 
 
A vizelettartási zavarok is gyakoriak, viszont a  széklettartási nehézség sokkal ritkább, inkább a székrekedés okoz panaszt. 
 
A betegnek a szexuális élete akár az  impotencia, csökkent libidó és érzékenység miatt válik nehézzé.
 
A mentális zavarok közül a rövid távú emlékezet és a koncentrációs képesség gyengülése említhető. 
 
 
A betegségre jellemző, hogy rohamszerűen,- shubokban - jelentkeznek, különböző valószínűséggel spontán gyógyulnak, vagy maradandóvá válnak. Így például a látóideg-gyulladás általában gyógyul, a kialakult nystagmus (szemtekerezgés) többnyire megmarad.
 
A sclerosis multiplex kórlefolyása
 
Az SM autoimmun-betegség, vagyis az immunrendszer a saját idegrendszer sejtjei ellen fordul. A betegség folyamán az idegrendszer állandó gyulladásban van. Az idegrendszert alkotó legfontosabb sejtek az idegsejtek (neuronok) és idegrostokat körülvevő myelint képző sejtek, amiket a központi idegrendszerben gliasejteknek hívnak. A myelin, ez a nagy zsírtartalmú, neuronokat körülvevő szövetréteg úgy működik, mint a villanydrót körüli szigetelőréteg, azzal a különbséggel, hogy nem folyamatos. A szigetelt helyeket a sejtmembránon végigfutó elektromos jel kénytelen "átugrálni", ezáltal a myelinhüvely lényegesen meggyorsítja az ingerületvezetést. A gyors és pontos jelátadás a finom és gyors, koordinált mozgások feltétele. Az SM-nél elvész ez a képesség, mivel ilyenkor a gyulladás miatt a myelin elpusztul, a helye heggel gyógyul. A betegség nevében a sklerosis latinul megkeményedést jelent. A gyulladások és hegek az idegrendszerben egyszerre több helyen is kimutathatók, erre utal a multiplex jelző. 
 
A betegség lefolyását, a folyamat gyorsaságát nem lehet pontosan előre látni, ebből a szempontból az első öt év meghatározó. A prognózist befolyásolja a beteg neme és kora az első tünetek jelentkezésekor. A csupán enyhe tünetekkel járó betegségtől a gyorsan romló és rokkantsághoz vezető formáig nagyon sok variáció létezik. A betegség egyes formáinak megkülönböztetése a kezelés szempontjából is döntő: bizonyos gyógyszerek csak az egyes típusoknál hatékonyak, máskor hatástalanok. 
 
Az első csoportba a relapszus-remisszió  SM (RRSM) tartozik.
 
A név azt jelenti, hogy időnként rohamos, shubokban történő rosszabbodás következik be a betegnél, amely állapotot teljes vagy részleges gyógyulás követ, és csak viszonylag enyhe maradványtünetek maradnak meg. A legtöbb SM általában ilyen formában kezdődik, évente átlagosan egy shub zajlik. Ehhez a formához tartozik az SM jóindulatú változata, melyben az első két shub után több nem jelentkezik, és a tünetek hosszú ideig, 15-20 éven át csekélyek maradnak. Ezeket a betegeket nem érinti súlyosan állapotuk, gyakorlatilag normális, aktív életet tudnak élni. Sajnos ez a forma csak utólag, az évek múltával különíthető el biztonsággal. A betegek 20%-a sorolható ide.
 
Az RRSM forma átalakulhat másodlagosan progrediálóvá, amikor a shubok utáni felgyógyulás mindig részleges, végül nem várható javulás, inkább a lassan fokozódó romlás a jellemző. Ebben a formában az érintettek 40%-a szenved.
 
Az elsődlegesen progrediáló (primer progrediáló SM=PPSM) formára jellemző, hogy az idegrendszeri funkciók romlása shubok nélkül, folyamatosan zajlik. Általában idősebb korban jelentkezik a betegség mindjárt ebben a rosszabb prognózisú formában, amely valószínűleg kórfolyamataiban is eltér a többi formától. A betegek 15-20%-át érinti ez a változat.
 
A diagnózist követően a betegeknek 10%-a lesz öt éven belül súlyosan rokkant. Sajnos a betegség rokkantsághoz vezet, de nem halálos. A várható élettartamot nem befolyásolja lényegesen, annál több gondot okoz viszont az életminőség rosszabbodása.
 
A sclerosis multiplex kezelése

 
A gyógyszeres kezelés mellett rendszeres fiziko- és pszichoterápia is segítheti a beteget. A speciális neurológiai centrumokban szakemberekből álló team (?) a diagnózis idejétől folyamatosan nyújt segítséget az érintetteknek a különböző felmerülő egészségi és életviteli problémák legyőzésére. Az SM okozta egyéb tüneteket is lehet kezelni, ezért a beteg állapotától függően többek között izomlazító, fájdalomcsillapító , antidepresszáns, a szexuális zavarokat ellensúlyozó készítményeket szoktak adni.
 
A testmozgás fontos és jótékony hatású, ennek mikéntjéhez és a mozgásprogramhoz érdemes orvos, hozzáértő gyógytornász segítségét kérni. A könnyű, mérsékelt megterheléssel járó sportok, mindazon testmozgás, amit a beteg könnyedén, jó közérzettel tud végezni, ajánlható. Szóba jöhet a lovaglás, úszás, kíméletes kondícionáló torna.
 
Az SM a mindennapokat befolyásoló állapot, előrelátást igényel a családi életben, a munkában egyaránt. A gyermekvállalás lehetséges, mindazonáltal felelősen kell gondolkodni arról is, hogy az elkövetkező 15-20 évben, ami a gyermek felneveléséhez szükséges, van-e segítség a betegség rosszabbodása esetére. Az örökletességről már szóltunk. Egyes terápiák a magzatra hathatnak, ezért a terhesség előtt a kezelést mindenképpen meg kell beszélni a kezelőorvossal. A várandósság az állapotot lényegében nem befolyásolja, a shubok valószínűsége a szülést követő 6 hónapban kicsit megemelkedik.
 
 
2017
 

Propolisz a természetből

 
Tartalom

"Eljött értünk a végzet, s keze nyomán milliók hulltak élettelenül a porba. Félelem bûze áradt szét." - SZEREPJÁTÉK    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    KÖLTÖZÉS - www.kitfitbefit.hu- Fitness - Életmód - Cikkek- www.kitfitbefit.hu - www.kitfitbefit.hu - www. kitfitbefit.hu    *****    Ismerd meg és nézd meg a norvég SKAM címû sorozatot és 7 további remake sorozatát! Naponta friss hírek! SKAM - SKAM    *****    Suzanne Collins - Énekesmadarak és kígyók balladája Gyere nézz be! #ÉhezõkViadala #Read&Speak Blog #GyereNézzBe    *****    Mistfall egy csodálatos hely amely elvarázsol játék közben!    *****    Mistfall egy gyönyörû hely amely elvarázsol játék közben!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Rendeld meg a képleted én segítek értelmezni amit látsz!    *****    Hamarosan megjelenik a Csókfülke címû film második része. Premier: 2020 július 24. Ne maradj le semmilyen információról!    *****    Silhouette in the Darkness - Reménykedni valamiben, majd elveszíteni: az jobban fáj, mintha semmit sem reméltél volna.    *****    Enigma Disease ⊱ Egy háborút már önmagában vívni is nehéz; s megmenteni mindenkit? Tudd: nem lehet...    *****    Horoszkóp megrendelések, asztrológiai és ezoterikus olvasmányok, szoftverek, letöltések. Szeretettel várlak az oldalon!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzéssel + ajándék névmisztikai elemzés júliusban. Rendeld meg most!!!    *****    Szeretnél egy nagyon részletes születési horoszkópot, 3 év elõrejelzéssel, vagy egy párkapcsolati elemzést? Rendeld meg!    *****    Hozd létre a saját Istenedet és légy az Univerzum Ura! Várunk!    *****    IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | IG: @dalszovegforditasok | DALSZÖVEGFORDÍTÁSOK | @dalszovegforditasok    *****    Angolturi Lerakat - Angol használtruha kereskedés. Gyerek és felnõtt ruhák már 350.-Ft/kg-tól Gyors kiszállítás    *****    Egy horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek értelmezni amit látsz, de a döntés a tiéd!    *****    Születési horoszkóp, elõrejelzés, gyermektervezés,párkapcsolati elemzés,biotérkép készítés diplomás asztrológustól.Itt!